Megszületett a Veresi Szamóca

Új fejezet nyílt a hazai szamócatermesztésben, miután sikeresen lezárult a Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével három éve indított 1,2 milliárd forintos projekt, amelynek célja az volt, hogy kidolgozzák és ipari méretekben is alkalmazzák a folytontermő szamóca zárt, talaj nélküli termesztési technológiáját, túllépve az eddig ismert hazai eljárásokon - tájékoztatta az MTI-t a veresegyházi székhelyű társaság

Mint írták, a “Speciális fényforrások alkalmazása különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására” elnevezésű, 2021 novemberében induló projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 731,5 millió forinttal támogatta.

A konzorcium – amelyben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Carbotech Magyarország Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is részt vett – azzal a céllal alakult, hogy mesterséges, szabályozható spektrumú megvilágítással rendelkező, teljesen vagy részben zárt rendszerű, különböző halfajok nevelésével, azaz akvapóniával kombinált mikrozöld- és egyéb zöldségfajokra vonatkozó termesztési technológiákat dolgozzanak ki.

Ennek eléréséhez olyan víztisztító rendszert terveztek, amely képes az üvegházban már felhasznált termálvíz tisztítására, és ezáltal alkalmassá válik a növényházakban termesztett növények részbeni öntözésére (hidropónia), a növényházak nyári klímaszabályozásában hűtőközegként történő felhasználására, valamint különböző halfajok nevelésére.

A tájékoztatás szerint a projekt során három teljes termesztési ciklust valósítottak meg és az elvégzett kutatások eredményeként

megszületett a Veresi Szamóca,

amely már a hazai üzlethálózatokban is kapható. (MTI)

Fotónk illusztráció: Gisele Seidel.